Selecteer een pagina

Zelf aan de slag met professionele machines

De locatie voor ambachtelijke cursussen in Amsterdam

Duurzaamheid/MVO

De Openbare WerkPlaats wil graag bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Uitgangspunten

Wij zijn voorstander van langer doen met wat je hebt door hergebruik of langduriger gebruik van spullen. In de werkplaats kunnen spullen worden gerepareerd of omgevormd tot iets nieuws.

  1. Voor de verwarming van ons pand hebben we mede een grote centrale houtkachel, die wordt gestookt met afvalhout van de werkplaats.
  2. We gebruiken zoveel mogelijk groene energie – zelfs onze website is groen gehost.
  3. Wij bieden een plek waar vaardigheden en ambachten kunnen worden ontwikkeld en doorgegeven, waardoor deze blijven bestaan.
  4. Als we spullen inkopen kiezen we, zoveel als praktisch mogelijk, voor verantwoorde producten en grondstoffen die minder milieubelastend zijn. Kantoorartikelen gebruiken we zo min mogelijk en onze schoonmaakmiddelen zijn ecologisch.
  5. We kiezen voor samenwerking met lokale leveranciers om zo transport te minimaliseren en de positie van de Openbare WerkPlaats in de buurt (en de buurt zelf) te versterken.
  6. Wij zorgen voor een uitgebreide afvalscheiding (hout, ijzer, aluminium, plastics, verf, kitten, spuitbussen, biologisch en restafval). Ook zullen materialen die voor de één afval zijn, voor de ander juist als grondstof kunnen dienen en kunnen we daarmee ook de afvalstroom beperken.
  7. Wij streven er naar een aantal mensen die niet (meer) in het reguliere werkproces kunnen functioneren in te zetten binnen de Openbare WerkPlaats.
  8. Bij uitbreiding of verhuizing heeft het installeren van zonnecellen en -collectoren op het dak onze prioriteit, evenals het extra isoleren van het gebouw om het energieverbruik en eventuele geluidsoverlast te reduceren.