rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide

Ambacht in Beeld Festival en Open Dag 2019

De komende tijd staan er 2 grote promotie-activiteiten op de rol:

Wij staan zaterdag 28 en zondag 29 september voor het eerst op het Ambacht in Beeld Festival, waar wij workshops Glas in Lood gaan aanbieden. Deze workshops zijn te boeken via hun website.

 

Zaterdag 26 oktober is het weer tijd voor 24H Oost en koppelen wij daaraan weer onze jaarlijkse Open Dag, met verschillende korte workshops.

Komt allen of stuur familie, vrienden en bekenden naar deze gezellige dagen om hen kennis te laten maken met wat wij allemaal aanbieden. Onze workshops zijn alleen ter plaatse te boeken.

 

Tot dan!

Stijn & Remco

 

Zomersluiting zomer 2019

Ook dit jaar is de Openbare WerkPlaats 2 weken gesloten tijdens de zomer en wel vanaf zaterdag 3 augustus t/m zaterdag 17 augustus. Vanaf maandag 19 augustus is iedereen weer welkom.

Sluiting feestdagen voorjaar 2019

Zoals elk jaar zijn wij in 2019 ook op een aantal feestdagen dit voorjaar gesloten, namelijk:
-2e paasdag: maandag 22 april
-Koningsdag: zaterdag 27 april
-Hemelvaart: donderdag 30 mei
-2e pinksterdag: maandag 10 juni

Motorfiets onderdelen

Wij hebben intussen een groot netwerk van leveranciers rondom de cursus motorfiets techniek. Bij allemaal zijn (verbruiks)onderdelen te bestellen voor je motorfiets, maar ieder heeft ook nog zijn specialiteit. Vanouds is Reivilio Motoren (500 meter bij ons vandaan) een goede buur. Roukema in Wormerveer is de dichtstbijzijnde handelaar in gebruikte onderdelen. Sparks is een online winkel die gespecialiseerd is in remleidingen op maat. 1 Stop MotorOnderdelen in Alphen a/d/Rijn levert banden en biedt zelfs de mogelijkheid om die zelf te (leren) monteren via hun MotorBandenZaak. Motorique heeft haar wortels in de racerij en Boonstra Parts in Ureterp (ja, dat is wat verder weg) tenslotte is de grootste motorsloop van Europa. Bij sommige websites kan jij je kenteken invoeren, bij de ander zoek je op model en bouwjaar om de juiste spullen op een rijtje te krijgen.

Bij een aantal leveranciers krijg je korting als je de volgende code gebruikt in het bestelproces: OWP2019.

Vergeet ook niet een werkplaatshandboek (WPHB) of in het Engels: workshop manual te kopen/kopiëren/downloaden. Daar staan alle specie details voor jouw motor in. Clymer en Haynes zijn 2 grote uitgevers daarvan, maar ook de motormerken zelf hebben vaak een exemplaar voor jouw motor.

Vacature praktijkdocent Elektra

Vanaf 2019 is er binnen ons docententeam ruimte voor een nieuwe docent Elektra. De Openbare Werkplaats is dé plek in Amsterdam e/o voor het volgen van ambachtelijke cursussen, waaronder dus ook onze basiscursus Elektra. We bieden nu ruim 50 verschillende cursussen aan in zowel de Nederlandse als Engelse taal.

Ons team met docenten onderscheidt zich door hun enthousiasme en liefde voor hun ambacht. Door hun ervaring kunnen ze mensen op een praktische manier op beginnersniveau de basisbeginselen van het vak overbrengen. Deze cursus biedt geen zicht op het behalen van een diploma, maar is gericht om mensen ervaring op te laten doen met wat er allemaal bij komt kijken als je zelf de basis voor een huisinstallatie aanpast of aanlegt.

In deze cursus staat veilig leren omgaan met 220V wisselstroom centraal. De cursus omvat één avond per week, gedurende vijf weken en wordt nu ongeveer vier keer per jaar gegeven. De groepsgrootte van de cursisten varieert tussen de zes en tien personen. Er is op dit moment één docent die deze cursus verzorgt en we zijn op zoek naar versterking van het docententeam. De gereedschappen, materialen, ervaring en het lesprogramma zijn aanwezig. Doel is om de cursus vaker aan te bieden en de cursussen te verdelen tussen de verschillende docenten. Ervaring met doceren is zeker geen vereiste. De lol in je werkzaamheden als elektricien en het overbrengen van die kennis wel. Mocht je naast het Nederlands ook een goede beheersing hebben van de Engelse taal dan zijn er ook mogelijkheden om de Engelstalige cursus te geven. De docenten zijn niet bij ons in dienst, maar worden als ZZP-er ingehuurd.

Herken je jezelf hierin? Dan maken we graag een afspraak met je voor een verdere kennismaking zodat je zelf ook een goed beeld hebt van het werk en de omgeving. Mocht je nu iemand anders herkennen in deze vacature dan zouden we het erg waarderen als je deze persoon attendeert op onze vacature.

Soort dienstverband: Freelance / ZZP

Je kunt ons bereiken op 020-468 0581 of stuur een email naar info@openbarewerkplaats.nl

Kerstsluiting 2018-2019

Aan het einde van het jaar zijn wij weer 2 weken gesloten rondom kerst en oud-en-nieuw. Om precies te zijn vanaf zaterdag 22 december 2018 t/m zaterdag 5 januari 2019.

 

Fijne dagen,

Stijn & Remco

Leer metaalbewerken, lassen en smeden:

Er gaan weer nieuwe cursussen van start!

Wil je ook leren werken met metaal, om bijvoorbeeld een eigen buitenhaard, tafelframe of kunstwerk te maken? Of om die barbecue eindelijk te kunnen repareren? De Openbare WerkPlaats neemt je mee door de do’s en don’t s van het bewerken, lassen en smeden op basis van je eigen werkplannen!

Aan de slag gaan begint met een idee. Wil je gericht en efficiënt werken? Dan past de basiscursus metaalbewerking goed bij je, want je eigen ontwerp krijgt hier meteen vorm. De docenten denken met je mee en helpen je bij het gebruik van de machines. Zo leer je veilig en gaandeweg zelfstandig werken. Na de cursus kun je dus in je eigen tempo verder werken, want je hebt de basisvaardigheden onder de knie.

Wil je iets maken van staal, dan zal er meestel gelast moeten worden! Er zijn vier veelgebruikte lastechnieken, waar je in vier avonden kennis mee maakt tijdens de introductiecursus: MIG-, electrode-, TIG- en autogeen lassen. Uiteraard is er veel aandacht voor het zelf oefenen, maar de theorie gaat je ook helpen om het waarom en hoe te begrijpen. Liever praktische kennis opdoen in slechts één dag? Dan kun je een zaterdag besteden aan de korte cursus MIG lassen. Je verdiept je in deze ene techniek en oefent daarnaast ook met verschillende lasposities en lasnaden. Verder is lassen vooral veel meters maken. Ook goed om te weten: je werkt altijd in kleine groepen van 4 tot maximaal 8 personen, dus veel aandacht en veel oefentijd!

Tenslotte kun je bij de Openbare WerkPlaats de meest historische en ambachtelijke manier van metaalbewerken leren: smeden! Je hoeft vooraf geen idee te hebben wat je wilt gaan maken, want zowel in de introductie- als basiscursus worden deze ideeën aangereikt. Je leert over gloeien, slijpen en harden terwijl je de technieken meteen in de praktijk brengt. Aan het eind van de cursus ga je naar huis met een mooi aandenken, bijvoorbeeld een gebruiksmes.

En je weet: je moet het ijzer smeden als het heet is, dus geef je hier meteen op voor de eerstvolgende cursus van je keuze!

Eerstvolgende startdata van deze cursussen:
Introductiecursus lassen:            30 oktober & 8 november 2018

Introductiecursus smeden:         17 november & 8 december 2018

MIG lassen:                                    10 & 24 november 2018

Basiscursus smeden:                    7 november 2018

Basiscursus metaalbewerking:   6 december 2018

 

Kijk voor meer informatie op https://openbarewerkplaats.nl/cursusaanbod/.

Deze cursussen starten in OKTOBER 2018

Een nieuw seizoen vol nieuwe mogelijkheden en vooral ook: tijd om nieuwe dingen te doen! Voor alle klussers die (misschien al best een tijd) hun skills willen opkrikken en niet goed weten waar te beginnen en voor de (last-minute) beslissers die varen bij een handige tijdsplanning: Deze cursussen van de Openbare WerkPlaats starten in oktober!

We helpen je een handje met dit overzicht, zodat je nu de tijd hebt om je keuze te maken en je ook nog op tijd bent om je in te schrijven. Waar gaan jouw handen enthousiast van kriebelen?

 

Klussen

Wil je koper leren buigen, pasmaken en solderen? Wil je weten hoe je een afvoer bij een wasbak aansluit? Dan is de cursus Loodgieten echt iets voor jou. Naast praktisch aan de slag gaan, krijg je ook theorie over de aanleg van waterleidingen en riolering.

Start: maandag 8 oktober. Duur: 5×3 uur

Liever met Elektra aan de slag? Dan heb je als je snel bent nog de kans om op donderdag 20 september met de eerste ronde te starten! Ook deze cursus is verdeeld over 5 avonden.

 

Metaalbewerken

Wat voor creatieve ideeën je ook hebt, je weet natuurlijk al dat je het meest hebt aan een sterke basis, als je iets goed wilt kunnen. Leer hoe metaal zich gedraagt als het gezaagd, gesneden, geslepen, gezet, geboord, getapt, gelast en verhit wordt. En dat in slechts 3 avonden. Je begint in deze basiscursus Metaalbewerking aan je eigen werkstuk, waar je de theorie en praktijk efficiënt bij elkaar zult brengen. Daarna kun je ‘m zelfstandig verder afmaken in de werkplaats.

Start: dinsdag 2 oktober. Duur: 3×3 uur

Nog altijd erg populair is de basiscursus Lassen. Hier maak je kennis met de vier meest gebruikte lastechnieken: MIG-, electrode-, TIG- en autogeen lassen. Het is verder vooral veel doen, want door kilometers te maken ga je het ultieme gevoel krijgen voor bijvoorbeeld de juiste lasposities, (boog)afstand en snelheid.

Start: maandag 8 en dinsdag 30 oktober. Duur: 4×3 uur per cursus.

 

Techniek

Heb je een bijzondere reis in je planning staan, dan is een sessie Techniek op wereldReis geen overbodige luxe! Zaterdag 20 oktober is de eerstvolgende ochtend waar je persoonlijk(e) advies, tips en ondersteuning krijgt waar nodig. Neem je eigen voer- of vaartuig mee, dan kijken we er samen kritisch naar en ga je goed voorbereid op reis.

Start: zaterdag 20 oktober. Duur: 1 ochtend (3 uur)

Kun jij je eigen motor al een kleine beurt geven? Zelf het onderhoud van je motor doen kan veel voldoening geven en behoorlijk schelen in de kosten. Je gaat tijdens de cursus Motorfietsonderhoud zelf aan de slag , maar krijgt tegelijkertijd inzicht in de theorie, werking en opbouw van een motorfiets.

Start: maandag 15 oktober. Duur: 4×3 uur.

Start verkorte versie: dinsdag 23 oktober. Duur: 1×6 uur.

 

Zit jouw nieuwste uitdaging hier niet tussen? Vanaf november starten er weer nieuwe cursussen Houtbewerking, Meubelmaken of Klussen in en om het (tuin)Huis. Bekijk hier het hele cursusoverzicht. Vragen? Stel ze gerust! Bel ons op 020-4680581 of stuur een mailtje naar info@openbarewerkplaats.nl

Binnenkijken bij houtwerkplaats

Het is zomerse dinsdagmiddag als ik de Openbare Werkplaats voor het eerst binnen loop. Aan mijn linkerkant zie ik drie mensen bij een grote houtbewerkingsmachine, wat achteraf een formaatzaag blijkt te zijn. Stijn, medeoprichter van dit kluspaleis, merkt mij vrijwel meteen op en ik word hartelijk begroet. Hij zit midden in een uitleg over het gebruiken van de machine, aan de man en vrouw, die grote planken in gelijke stukken willen zagen. Ik kijk rustig toe en probeer wat tips te onthouden: nooit allebei aan het hout zitten als je gaat zagen bijvoorbeeld. Verder kijk ik vast wat rond en zie in de ruimte ernaast nog wat mensen aan het werk. Ze hebben elk een plekje aan de verschillende werkbanken en lopen heen en weer tussen hun werkplek en de machines, zoals de schuurband. De sfeer is relaxed, want iedereen is lekker en gefocust bezig.

 

Ik kwam redelijk blanco binnen, maar fantaseer vast een beetje over wat ik hier zelf zou kunnen maken: een mooi bankje voor op mijn balkon misschien? Dan komt Stijn aanlopen en ontmoet ik later op kantoor ook Remco, de andere eigenaar. Zij hebben respectievelijk een achtergrond als timmerman/maatschappelijk werker en Technisch bedrijfskundige/docent Sociologie. Ik zie deze vakkundige en toch allround ervaring terug in hoe ze hier rondlopen en met passie over de Openbare WerkPlaats praten. Ideeën zijn er genoeg en er is (letterlijk en figuurlijk) plek voor iedereen, dat is duidelijk. Ik voel me als vrij onervaren klusser in ieder geval welkom en in goede handen. De vaktermen vliegen hier en daar over tafel, maar ik besluit dat ik dat niet allemaal in een keer hoef te onthouden en zo wordt de rondleiding een leuke en inspirerende ervaring.

 

We sluiten af in de kantine en ik proef hier de no-nonsense, ‘gewoon lekker koffie drinken en je kopje zelf afwassen’ sfeer. Ook zie ik plekken waar je met je laptop neer kunt strijken als je toch iets wil meebeleven van deze ambachtelijke hotspot. Dan vraag ik nog even naar de cursussen houtbewerking, wat me zelf toch wel een goed begin lijkt. Er blijkt ruim aanbod te zijn: van een algemene basiscursus (met vervolg) tot vrij werken met hout. Ik stap geïnspireerd weer op mijn fiets en ben ook benieuwd naar wat er allemaal nog meer mogelijk is. Daar schrijf ik later meer over. Wordt vervolgd!

De HoutWerkPlaats

Stel je hebt het idee om in die ene hoek in huis een perfect passend kastje, zelf op maat te maken. Of een houten bankje die precies voor je woning of op het balkon past, zodat je daar ’s ochtend je koffie kunt drinken. Misschien maak je al jaren keukens als professioneel ondernemer of werk je aan bootbetimmering, maar kom je ruimte en de juiste houtbewerking-machines (zoals een formaatzaag of vlakbank) te kort.

Wat je idee of achtergrond ook is, in de houtwerkplaats van de Openbare WerkPlaats is er zeker plek voor het uitvoeren van jouw plannen. Er is maar liefst 500 vierkante meter aan werkruimte! Ben je voor het eerst, dan krijg je een uitgebreide rondleiding en uitleg over de machines. Daarna kun je zelfstandig aan de slag. Wel een fijn idee dat er altijd vakkundige begeleiders aanwezig zijn waar je al je vragen aan kunt stellen. En dat je makkelijk even kunt sparren met de andere klus-enthousiasten. Al zin om iets nieuws te maken? Lees dan hier vooral even verder over het ruime aanbod van de houtbewerkingsmachines die je bij de Openbare Werkplaats kunt gebruiken.

Ook is er veel aandacht om op een prettige, veilige en duurzame manier te kunnen werken. Zoveel mogelijk materialen die overblijven worden hergebruikt. Het grotere massieve afvalhout wordt bijvoorbeeld gebruikt om de houtkachel mee te stoken en zo de werkplaats wanneer nodig te verwarmen. Ook is er altijd toegang tot de kantine, waar je koffie en thee kunt zetten, kunt overleggen of napraten, lunchen en zelfs inspirerende artikelen door kunt lezen.

Voel je welkom om een kijkje te nemen op Cruquiusweg 78 in Amsterdam, zodat je zelf kunt zien en ervaren wat deze creatieve WerkPlaats voor jou kan betekenen! Eerst verder lezen? Hier vind je informatie over de werkplek prijzen en cursussen meubelmaken of houtbewerking.