rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide

Binnenkijken bij houtwerkplaats

Het is zomerse dinsdagmiddag als ik de Openbare Werkplaats voor het eerst binnen loop. Aan mijn linkerkant zie ik drie mensen bij een grote houtbewerkingsmachine, wat achteraf een formaatzaag blijkt te zijn. Stijn, medeoprichter van dit kluspaleis, merkt mij vrijwel meteen op en ik word hartelijk begroet. Hij zit midden in een uitleg over het gebruiken van de machine, aan de man en vrouw, die grote planken in gelijke stukken willen zagen. Ik kijk rustig toe en probeer wat tips te onthouden: nooit allebei aan het hout zitten als je gaat zagen bijvoorbeeld. Verder kijk ik vast wat rond en zie in de ruimte ernaast nog wat mensen aan het werk. Ze hebben elk een plekje aan de verschillende werkbanken en lopen heen en weer tussen hun werkplek en de machines, zoals de schuurband. De sfeer is relaxed, want iedereen is lekker en gefocust bezig.

 

Ik kwam redelijk blanco binnen, maar fantaseer vast een beetje over wat ik hier zelf zou kunnen maken: een mooi bankje voor op mijn balkon misschien? Dan komt Stijn aanlopen en ontmoet ik later op kantoor ook Remco, de andere eigenaar. Zij hebben respectievelijk een achtergrond als timmerman/maatschappelijk werker en Technisch bedrijfskundige/docent Sociologie. Ik zie deze vakkundige en toch allround ervaring terug in hoe ze hier rondlopen en met passie over de Openbare WerkPlaats praten. Ideeën zijn er genoeg en er is (letterlijk en figuurlijk) plek voor iedereen, dat is duidelijk. Ik voel me als vrij onervaren klusser in ieder geval welkom en in goede handen. De vaktermen vliegen hier en daar over tafel, maar ik besluit dat ik dat niet allemaal in een keer hoef te onthouden en zo wordt de rondleiding een leuke en inspirerende ervaring.

 

We sluiten af in de kantine en ik proef hier de no-nonsense, ‘gewoon lekker koffie drinken en je kopje zelf afwassen’ sfeer. Ook zie ik plekken waar je met je laptop neer kunt strijken als je toch iets wil meebeleven van deze ambachtelijke hotspot. Dan vraag ik nog even naar de cursussen houtbewerking, wat me zelf toch wel een goed begin lijkt. Er blijkt ruim aanbod te zijn: van een algemene basiscursus (met vervolg) tot vrij werken met hout. Ik stap geïnspireerd weer op mijn fiets en ben ook benieuwd naar wat er allemaal nog meer mogelijk is. Daar schrijf ik later meer over. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*