rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide

Sluiting kerst 2016

Beste mensen,

Ook dit jaar zijn wij met de kerstvakantie gesloten. Om precies te zijn vanaf zaterdag 24 december tot en met zondag 8 januari.

Cursussen voorjaar 2017

De nieuwe cursussen voor de eerste helft van 2017 bij de Openbare WerkPlaats staan online.

Kijk hier voor het gehele aanbod.

Zomersluiting 2016

Ook deze zomer zijn we 2 weken dicht gedurende de zomervakantieperiode en wel van zaterdag 30 juli tot maandag 15 augustus. Voor en na die tijd is iedereen weer van harte welkom.

Sluiting voorjaar 2016

Ook wij vieren feest…

…en wel op 4 dagen.
Ook dit voorjaar staan er weer een hele rits aan nationale feestdagen op de rol. Wij doen daar deels aan mee en zijn daarom op de volgende dagen gesloten:

 

-2e Paasdag: maandag 28 maart

-Koningsdag: woensdag 27 april

-Hemelvaart: donderdag 5 mei

-2e Pinksterdag: maandag 16 mei.

 

Verder zien we je graag weer eens langskomen.

Tot ziens,
Remco & Stijn

Open dag

Zaterdag 13 februari is het weer zover, dan houden wij onze jaarlijkse open dag. Dit jaar doen we mee aan 24H Oost, een initiatief waarbij in een tijdsbestek van 24 uur, allerlei lokale initiatieven in Oost hun deuren openen voor publiek. Zo kan je in 24 uur heel veel beleven! Wij zullen tussen 12 en 16 uur diverse workshops lassen, smeden en houtdraaien geven. Je kan daar ter plaatse je voor aanmelden om mee te doen (tegen een kleine vergoeding) of gewoon komen kijken wat bij ons allemaal mogelijk is.

 

Kom dus gerust langs de 13e. Inschrijving als gebruiker van de WerkPlaats is die dag maar 10,- (ex BTW, ipv. de reguliere 25,-).

Jongeren willen niet zelf klussen

Oktober 2015 was er ophef over de uitkomsten van een onderzoek: jongeren zouden niet meer zelf willen en/of kunnen klussen. Zowel de Volkskrant als BNR hebben hierover met ons contact gehad.

 

Beluister hier de clip van BNR:

Inloop spreekuur lassen

Heb je een metalen onderdeel dat gebroken is of iets anders dat gelast moet worden?

Wij bieden iedere  vrijdag tussen 11 en 12 uur de mogelijkheid om dat voor jou te doen.

Neem voor de zekerheid even contact met ons op als je een wat grotere klus.

OWP op AMF

Wij zijn zaerdagmiddag 22-8 gesloten omdat we dit weekend op het Amsterdam Makers Festival staan in Noord, op het NDSM terrein, gelijk met alles wat daar voor SAIL gebeurd.

Werkplaats bezet

Werkplaats bezet

Delen van de Openbare WerkPlaats zijn de komende maand bezet:

-Dinsdag 16 juni is vanaf 13 uur de houtwerkplaats in gebruik voor een onthulling.

-Vrijdag 19 en zaterdag 20 juni is de metaalwerkplaats bezet ivm. een lascursus
-maandag 20 en dinsdag 21 juli is de houtwerkplaats weer bezet, maar nu voor een motorcursus
(waar nog een paar plekken voor vrij zijn!)

Vanaf 25 juli tot 10 augustus zijn we 2 weken geheel gesloten.

Nieuwe cursussen

De cursussen voor het najaar van 2015 zijn bekend. Kijk hier voor ons verder uitgebreide aanbod, de nieuwe data en nieuwe prijzen.

Sluiting feestdagen

De Openbare WerkPlaats is de komende tijd gesloten op de volgende feestdagen:

-Koningsdag (27 april)

-Bevrijdingsdag (5 mei)

-2e Pinksterdag (25 mei)

zaterdag 18 april open dag

Nieuwe website, nieuw jaar. We bestaan aanstaande zaterdag al weer 2 jaar!

Iedereen is welkom op onze open dag tussen 10 en 16 uur. Er worden diverse cursussen gegeven en zullen voorbeelden te zien zijn van wat hier allemaal gemaakt kan worden. Inschrijven kost de 18e maar 10,- ipv. 25,- (ex. btw).

We gaan vernieuwen

De Openbare WerkPlaats bestaat binnenkort 2 jaar. In dat kader gaan onze website en onze aanwezigheid in de media op de schop. Je zal ons vaker terugzien op Facebook en Twitter. Er is intussen ook een blog waar we regelmatig wetenswaardigheden zullen delen. Tenslotte zullen we de gedrukte media ook we niet vergeten.

Gereedschapslijperij Hagedo Trekt bij ons in.

We zijn zeer blij met onze nieuwe huurder. Heb jij ook gereedschap dat geslepen moet  worden dan kun je nu ook bij ons terecht. Kijk voor info op hagedo.nl
Hagedo gereeschapslijperij   IMG_3561

Teamuitje van Jamvisualthinking

De ingrediënten voor dit teamuitje waren 6 leuke creatieve mensen, 8 platen OSB, schroeven, lijm, lamellofrees, zaagtafel, de Openbare WerkPlaats, beetje en begeleiding van ons en de opdracht: maak een meubel voor op kantoor.

 

 

 

IMG_3537
S
amen het meubel bedenken en uitwerken. Er waren meerdere ideeën  en zoals jullie zien meerder groepjes. dat moest later dus weer samen gevoegd worden

 

 

IMG_3542

 

 

 

 

 

 

Ze hadden zich verdeelt in een       zaagploeg en assemblageploeg.

 

 

 

 

 

Met lammello’s en lijm werden alle hoeken

verbonden. Wielen eronder en klaar.IMG_3557IMG_3549IMG_3551

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerstvakantie

De Openbare WerkPlaats is gesloten vanaf 1e kerstdag (25-12-2014) tot en met 3 januari 2015. Maandag de 5e is iedereen weer welkom.

weer wat leuks

de Hoop

Voor de verkoop van velerlei metalen en bewerkingen ervan (inclusief computergestuurde lasersnijder), moet je zijn bij de Hoop (voorheen: AluminiumCentrale Amsterdam)

Zie: www.dehoop-amsterdam.nl

Nu ook alu lassen

We hebben weer een nieuwe machine binnen:MIG alu lasapparaat OWP

Het is een puls-MIG lasapparaat met los slangenpakket. Dat houdt vooral in dat er erg goed aluminium mee gelast kan worden en RVS (maar natuurlijk ook staal, ed.). Aangezien er bijna 10 meter slangenpakket zit tussen de machine en de toorts met rol, kan deze machine ook makkelijk op een boot worden gebruikt die achter bij ons aanmeert.

Let wel: de machine maakt lassen makkelijker, maar aluminium blijft een moeilijk materiaal om te lassen zonder voldoende ervaring.

 

De eerste cursussen …

… gaan in september weer van start. 39 verschillende cursussen bieden we dit najaar aan. Weet je zeker dat daar niet iets voor jou tussen zit? Kijk snel hier verder.

Poppenspel

In 2 weken tijd heeft een groep deelnemers tijdens een workshop poppen maken, een aantal traditionele Japanse Bunraku poppen uit hout gesneden. Dit was vooral handwerk en dat heeft men geweten. Bloed, zweet, tranen, blaren en een aantal snijwondjes (wat zijn die Japanse messen toch scherp) hebben tot een prachtig resultaat geleid. Dit alles onder leiding van een speciaal daarvoor uit Japan overgevlogen meester poppenmaker en zijn assistente.

Het gaat maar door …

Vlak voor ons kerstreces hebben wij onze 100e klant mogen inschrijven en dat in de eerste 10 maanden van ons bestaan in 2013. Nu hebben zich alweer 20 gebruikers van de Openbare WerkPlaats ingeschreven in de eerste 3 weken van het nieuwe jaar. Dat is een goed begin van 2014! We doen blijkbaar ergens iets goed. Wij hopen in ieder geval in 2014 veel mensen te kunnen faciliteren.

Lasercrafts

Lasercrafts logoAls je iets mooi uitgesneden of ingegraveerd willen hebben, is er daarvoor een fijn adresje. Lasercrafts maakt mooie dingen nog mooier, uniek of gewoon praktisch. Alles op maat en vooral geschikt voor nauwkeurige, kleine en/of complexe vormen. tegenwoordig zijn zij onderdeel van de Metaalwinkel. Zo’n adres waar ze bijna alle soorten en vormen staal op voorraad hebben, plus vele bewerkingen kunnen. uitvoeren.

Zie: www.lasercrafts.nl & www.metaalwinkel.nl

SpijkerIdee

spijkeridee logoIetwat verstopt op het industrieterrein Gembo (aan de Nieuwendammerdijk in Noord) zit nog een ‘ouderwetse’ doe-het-zelfzaak. SpijkerIdee is zo’n winkel waar je niet zelf moet zoeken in de schappen, maar waar je vooral vertelt wat je wilt doen en zij komen wel met datgene dat je nodig hebt om een bepaalde klus te kunnen volbrengen.

Zie: www.spijkeridee.nl

Doe het zelf Wittenburg

logo300_srcset-largeBij DHZ Wittenburg in Amsterdam Oost (bij het Scheepvaartmuseum), werken mensen met kennis en ervaring om je verder te helpen. Dit is een keten van vakmensen. Zoe doen dan ook meer dan alleen verkopen, ze maken en plaatsen desgewenst ook. Daar kan geen prijsknaller tegenop.

Zie: www.doehetzelfwittenburg.nl

Kom naar de Markt!

Zaterdag 24 augustus staat de Openbare WerkPlaats op de Pop-Up Market Oostpoort. Kom Kijken op de Oranje-Vrijstaatkade in Amsterdam Oost (bij het stadsdeelgebouw). Je kan bij ons ook daar aan de slag! Maak met ons een bijenhotel (boren & zagen) of eigen stempel (houtdraaien).

de Openbare WerkPlaats in het FD!

Wij hebben als ambachtelijke en praktische instelling het Financieel Dagblad gehaald. Op het eerste gezicht niet een vanzelfsprekende combinatie, maar in een artikel over de trends dat het zelf kunnen maken van proefmodellen en het beschikbaar maken van openbare faciliteiten door ZZP-ers, wordt één van onze gebruikers en worden wij zelf een aantal malen aangehaald.

Artikel OWP in FD

FabLab de Waag

FabLab de Waag logoMidden op de Nieuwmarkt, dus in het midden van het oude centrum van Amsterdam, staat een heel oud gebouw waar heel moderne technologieën voor iedereen toegankelijk zijn. Waar de Openbare WerkPlaats gaat voor de ambachtelijke aanpak, kiest het FabLab de Waag Society voor de digitale weg. 3D printers, CNC-frezen (voor alles behalve metalen), lasersnijders en ga zo maar door. Zij hebben ook allerlei andere machines waar wij het bestaan niet eens van kenden. Ga gerust eens kijken.

Zie: www.fablab.waag.org

Zomersluiting 2013

De Openbare WerkPlaats is gesloten op maandag t/m vrijdag in de 2e week van augustus (5-9 augustus). De cursus motorfietsonderhoud gaat gewoon van start op maandagavond. Als dit echt problemen oplevert met jouw planning, laat dan even tijdig weten hoe wij hier wellicht een draai aan kunnen geven.

Nieuwe cursussen!

De nieuwe cursussen voor de 2e helft van dit jaar staan op onze website. Kijk vooral eens naar de speciale cursussen! Op korte termijn hebben we nog 1 plaats beschikbaar voor onze cursus Motorfietsonderhoud (start: 5 augustus).

Weijntjes hang & sluitwerk

Weijntjes logoAl meer dan 120 jaar een begrip in bijzonder hang- en sluitwerk en in ijzerwaren, deurbeslag, raambeslag en meubelbeslag voor o.a. restauratiebouw. Alles is uit voorraad leverbaar en een groot deel van het assortiment is in Nederland alleen bij Weijntjes verkrijgbaar. Ze zijn intussen onderdeel van Gunters & Meuser, een keten van ijzerwinkels die in Amsterdam meerdere vestigingen heeft, maar voor het gehele assortiment moet je bij G&M aan het Amsterdamse Bos zijn.

Zie: www.weijntjes.nl & www.guntersenmeuser.nl

Gereedschapslijperij Hagedo/Mekking

logo_hagedo_200x79Gereedschap dat gebruikt wordt, is op een gegeven moment bot. Dan laten wij het slijpen bij de firma Hagedo (voorheen Mekking). Meneer Mekking is intussen gestopt, maar de hoofdvestiging in Utrecht is vol in bedrijf. Bij ons kan je daarom nog steeds je te slijpen spullen komen brengen. 2x per week rijden zij op en neer om spullen op te halen en alles wat geslepen is weer af te leveren voor uitgifte.

Zie: www.hagedo.nl

Nieuw cursusaanbod

Leergierige toehoorder open dag Openbare WerkPlaatsBinnenkort zal het nieuwe cursusaanbod op onze website te vinden zijn. Er zullen meer cursussen en meer startdata aangeboden worden in de 2e helft van dit jaar. Als het zover is, zullen wij iedereen in ons bestand een e-mail sturen. Wil jij ook op de hoogte gehouden worden? Stuur ons dan even een bericht.

De Open Dagen voorbij …

Open dag taartDe opkomst voor de Open Dagen in de Openbare WerkPlaats waren qua bezoekersaantallen minder dan gehoopt, maar dat is ruimschoots gecompenseerd door het enthousiasme van de aanwezigen. De docenten hadden enthousiaste toehoorders en de rondleidingen werden zeer gewaardeerd. Hopelijk kunnen wij binnenkort een filmpje laten zien, want IJburg TV was er ook bij!

Huurmaat

Huurmaat logoWat wij niet hebben op de WerkPlaats, is te huren bij Huurmaat. Gereedschappen en machines, op te halen of zelfs gebracht. Dat alles inclusief gratis advies. Ook dit bedrijf is te vinden aan het Zeeburgerpad.

Zie: www.huurmaat.nl

Pontmeyer Amsterdam Centrum

Pontmeyer logoPontmeyer staat bekend als de grootste leverancier in Nederland van met name plaatmateriaal (multiplex, spaanplaat en veel meer) en houten balken (vuren, profielen, etc.). Ze leveren echter ook bouwmaterialen, gereedschappen, afwerkmaterialen, deuren en interieurartikelen. Gelukkig is er een vestiging vlak bij de Openbare WerkPlaats en wel aan het Zeeburgerpad.

Zie: www.pontmeyer.nl

Kleijer Scheepsmotoren

Als het om schepen gaat, hebben wij ruime ervaring, maar er is altijd baas boven baas en gelukkig is dat een overbuurman van ons. De Kleijer Scheepsmotoren heeft niet eens een website, maar dat komt omdat zijn vakmanschap van de oude stempel is, sinds 1937. Voor alle (scheeps)technische zaken kan je bij hem terecht op het Zeeburgerpad 102 (het zilveren golfplaten pand met de zwarte dekschuit voor de deur). Bellen kan wel: 020-6657706 en zelfs e-mailen: c.kleijer4@upcmail.nl

Neerlandia Scheepsservices

Een Openbare WerkPlaats met een eigen steiger, dat betekent ook behoefte aan verdere verzorging van de boot, voor- of nadat deze is ingetimmerd of gelast bij ons. Dat kan bij Neerlandia, het kleine bunkerstation met grootse service, net buiten de Oranjesluizen in het Buiten-IJ. Zij verkopen alles wat een schip in de vaart houdt en varen rond met 2 bunkerscheepjes (één met witte en één met rode diesel) in en rond Amsterdam. Een prachtig filmpje over hoe het leven van een olieboer echt is, kan je hier zien.

Carhartt workwear

Wij worden gesponsord door de importeur van de originele Amerikaanse werkkleding: Carhartt. Iedereen kent deze kleding wel want in Amerika loopt bijna iedereen in die typische lichtbruine canvas jassen, broeken en overals. Het is mogelijk om ook aan het werk te gaan in deze onverwoestbare kleding, want wij kunnen het leveren. Kom gerust eens bij ons bladeren in een catalogus.

Fijnhout

De Amsterdamsche Fijnhout Handel (in de Westelijke Houthavens natuurlijk), is het adres voor een mooi stukje hout in Amsterdam. Meer dan 100 soorten op voorraad,van hardhout tot fineer, complete bomen en kleine (rest)stukken. Je kan het hout bijna ‘proeven’.

Burger ijzerwaren

Burger ijzerwaren is nog een ouderwetse ijzerwinkel. Goede service en vooral een heel uitgebreid assortiment per stuk te koop. Van gereedschap via hang- en sluitwerk naar met name de meest gekke boutjes, moeren, schroeven, etc. Als zij het in Noord niet hebben, wordt het echt zoeken!

OPEN DAGEN

14 en 15 juni houdt de Openbare WerkPlaats OPEN DAG, voor klus en kluns. Op vrijdagmiddag zal er een speciaal programma zijn voor iedereen die (semi-)professioneel hier aan de slag wil, gecombineerd met de mogelijkheid om ook te netwerken. Zaterdag gaan we iets speciaals doen voor alle mensen die meer hobbymatig van onze faciliteiten gebruik willen gaan maken of dat willen leren, inclusief kinderen!
De 14e start het programma om 16u en eindigt om 19u. en wordt gezorgd voor interessante gespreksstof.
De 15e zal tussen 10u en 15:30u genoeg te beleven zijn, waaronder workshops en een rondleiding langs de creatieve plekken aan de Cruquiusweg.
Zie voor details onze Flyer OWP Open dagen

2e pinksterdag gesloten

Voorlopig de laatste feestdag en dus sluiting van de Openbare WerkPlaats.

VERF Amsterdam

Het enige wat wij niet bieden in bij de Openbare werkplaats zijn uitgebreide faciliteiten om je werkstuk stofvrij te lakken of spuiten. We hebben wel onze connecties en in dit geval voor de verf zelf. Groot en goedkoop zijn bij VERF Amsterdam de toverwoorden. Zij zijn te vinden vlak bij de molen in Oost.

Hemelvaart gesloten

Mei, de maand met bijna alle feestdagen. Ook donderdag 9 mei, oftewel hemelvaartdag, zijn we gesloten. De vrijdag en zaterdag die daarop volgen zijn wij gewoon weer open!

30 april zijn wij gesloten

De openbare WerkPlaats is op de allerlaatste koninginnedag gesloten om ook dit nationale feest te vieren. 1 mei zijn we gewoon weer open, het is niet voor niets de dag van de arbeid 😉

RUCO

Ruco Metaal is een Amsterdams bedrijf dat zich richt op het fabriceren van een grote verscheidenheid aan metaalwaren, met een zo groot mogelijke verscheidenheid aan productiemethoden en met een breed machinepark. Je kan bij hen terecht voor enkele stuks, prototypes, maar ook grote series en (onbewerkte) plaat en profielen. Laat je niet afschrikken dat zij aan dezelfde straat zitten als de Bijlmerbajes!

Vimeta

De firma Vimeta is een technische groothandel gevestigd in Amsterdam Oost. Ze hebben een groot assortiment technische materialen op het gebied van sanitair, centrale verwarming, gas, water, riolering en aanverwante artikelen. Zij bieden jarenlange ervaring, een goed advies, snelle levering en een prettige persoonlijke behandeling.

Leer metaalbewerken, lassen en smeden:

Er gaan weer nieuwe cursussen van start!

Wil je ook leren werken met metaal, om bijvoorbeeld een eigen buitenhaard, tafelframe of kunstwerk te maken? Of om die barbecue eindelijk te kunnen repareren? De Openbare WerkPlaats neemt je mee door de do’s en don’t s van het bewerken, lassen en smeden op basis van je eigen werkplannen!

Aan de slag gaan begint met een idee. Wil je gericht en efficiënt werken? Dan past de basiscursus metaalbewerking goed bij je, want je eigen ontwerp krijgt hier meteen vorm. De docenten denken met je mee en helpen je bij het gebruik van de machines. Zo leer je veilig en gaandeweg zelfstandig werken. Na de cursus kun je dus in je eigen tempo verder werken, want je hebt de basisvaardigheden onder de knie.

Wil je iets maken van staal, dan zal er meestel gelast moeten worden! Er zijn vier veelgebruikte lastechnieken, waar je in vier avonden kennis mee maakt tijdens de introductiecursus: MIG-, electrode-, TIG- en autogeen lassen. Uiteraard is er veel aandacht voor het zelf oefenen, maar de theorie gaat je ook helpen om het waarom en hoe te begrijpen. Liever praktische kennis opdoen in slechts één dag? Dan kun je een zaterdag besteden aan de korte cursus MIG lassen. Je verdiept je in deze ene techniek en oefent daarnaast ook met verschillende lasposities en lasnaden. Verder is lassen vooral veel meters maken. Ook goed om te weten: je werkt altijd in kleine groepen van 4 tot maximaal 8 personen, dus veel aandacht en veel oefentijd!

Tenslotte kun je bij de Openbare WerkPlaats de meest historische en ambachtelijke manier van metaalbewerken leren: smeden! Je hoeft vooraf geen idee te hebben wat je wilt gaan maken, want zowel in de introductie- als basiscursus worden deze ideeën aangereikt. Je leert over gloeien, slijpen en harden terwijl je de technieken meteen in de praktijk brengt. Aan het eind van de cursus ga je naar huis met een mooi aandenken, bijvoorbeeld een gebruiksmes.

En je weet: je moet het ijzer smeden als het heet is, dus geef je hier meteen op voor de eerstvolgende cursus van je keuze!

Eerstvolgende startdata van deze cursussen:
Introductiecursus lassen:            30 oktober & 8 november 2018

Introductiecursus smeden:         17 november & 8 december 2018

MIG lassen:                                    10 & 24 november 2018

Basiscursus smeden:                    7 november 2018

Basiscursus metaalbewerking:   6 december 2018

 

Kijk voor meer informatie op http://openbarewerkplaats.nl/cursusaanbod/.

Deze cursussen starten in OKTOBER 2018

Een nieuw seizoen vol nieuwe mogelijkheden en vooral ook: tijd om nieuwe dingen te doen! Voor alle klussers die (misschien al best een tijd) hun skills willen opkrikken en niet goed weten waar te beginnen en voor de (last-minute) beslissers die varen bij een handige tijdsplanning: Deze cursussen van de Openbare WerkPlaats starten in oktober!

We helpen je een handje met dit overzicht, zodat je nu de tijd hebt om je keuze te maken en je ook nog op tijd bent om je in te schrijven. Waar gaan jouw handen enthousiast van kriebelen?

 

Klussen

Wil je koper leren buigen, pasmaken en solderen? Wil je weten hoe je een afvoer bij een wasbak aansluit? Dan is de cursus Loodgieten echt iets voor jou. Naast praktisch aan de slag gaan, krijg je ook theorie over de aanleg van waterleidingen en riolering.

Start: maandag 8 oktober. Duur: 5×3 uur

Liever met Elektra aan de slag? Dan heb je als je snel bent nog de kans om op donderdag 20 september met de eerste ronde te starten! Ook deze cursus is verdeeld over 5 avonden.

 

Metaalbewerken

Wat voor creatieve ideeën je ook hebt, je weet natuurlijk al dat je het meest hebt aan een sterke basis, als je iets goed wilt kunnen. Leer hoe metaal zich gedraagt als het gezaagd, gesneden, geslepen, gezet, geboord, getapt, gelast en verhit wordt. En dat in slechts 3 avonden. Je begint in deze basiscursus Metaalbewerking aan je eigen werkstuk, waar je de theorie en praktijk efficiënt bij elkaar zult brengen. Daarna kun je ‘m zelfstandig verder afmaken in de werkplaats.

Start: dinsdag 2 oktober. Duur: 3×3 uur

Nog altijd erg populair is de basiscursus Lassen. Hier maak je kennis met de vier meest gebruikte lastechnieken: MIG-, electrode-, TIG- en autogeen lassen. Het is verder vooral veel doen, want door kilometers te maken ga je het ultieme gevoel krijgen voor bijvoorbeeld de juiste lasposities, (boog)afstand en snelheid.

Start: maandag 8 en dinsdag 30 oktober. Duur: 4×3 uur per cursus.

 

Techniek

Heb je een bijzondere reis in je planning staan, dan is een sessie Techniek op wereldReis geen overbodige luxe! Zaterdag 20 oktober is de eerstvolgende ochtend waar je persoonlijk(e) advies, tips en ondersteuning krijgt waar nodig. Neem je eigen voer- of vaartuig mee, dan kijken we er samen kritisch naar en ga je goed voorbereid op reis.

Start: zaterdag 20 oktober. Duur: 1 ochtend (3 uur)

Kun jij je eigen motor al een kleine beurt geven? Zelf het onderhoud van je motor doen kan veel voldoening geven en behoorlijk schelen in de kosten. Je gaat tijdens de cursus Motorfietsonderhoud zelf aan de slag , maar krijgt tegelijkertijd inzicht in de theorie, werking en opbouw van een motorfiets.

Start: maandag 15 oktober. Duur: 4×3 uur.

Start verkorte versie: dinsdag 23 oktober. Duur: 1×6 uur.

 

Zit jouw nieuwste uitdaging hier niet tussen? Vanaf november starten er weer nieuwe cursussen Houtbewerking, Meubelmaken of Klussen in en om het (tuin)Huis. Bekijk hier het hele cursusoverzicht. Vragen? Stel ze gerust! Bel ons op 020-4680581 of stuur een mailtje naar info@openbarewerkplaats.nl

Binnenkijken bij houtwerkplaats

Het is zomerse dinsdagmiddag als ik de Openbare Werkplaats voor het eerst binnen loop. Aan mijn linkerkant zie ik drie mensen bij een grote houtbewerkingsmachine, wat achteraf een formaatzaag blijkt te zijn. Stijn, medeoprichter van dit kluspaleis, merkt mij vrijwel meteen op en ik word hartelijk begroet. Hij zit midden in een uitleg over het gebruiken van de machine, aan de man en vrouw, die grote planken in gelijke stukken willen zagen. Ik kijk rustig toe en probeer wat tips te onthouden: nooit allebei aan het hout zitten als je gaat zagen bijvoorbeeld. Verder kijk ik vast wat rond en zie in de ruimte ernaast nog wat mensen aan het werk. Ze hebben elk een plekje aan de verschillende werkbanken en lopen heen en weer tussen hun werkplek en de machines, zoals de schuurband. De sfeer is relaxed, want iedereen is lekker en gefocust bezig.

 

Ik kwam redelijk blanco binnen, maar fantaseer vast een beetje over wat ik hier zelf zou kunnen maken: een mooi bankje voor op mijn balkon misschien? Dan komt Stijn aanlopen en ontmoet ik later op kantoor ook Remco, de andere eigenaar. Zij hebben respectievelijk een achtergrond als timmerman/maatschappelijk werker en Technisch bedrijfskundige/docent Sociologie. Ik zie deze vakkundige en toch allround ervaring terug in hoe ze hier rondlopen en met passie over de Openbare WerkPlaats praten. Ideeën zijn er genoeg en er is (letterlijk en figuurlijk) plek voor iedereen, dat is duidelijk. Ik voel me als vrij onervaren klusser in ieder geval welkom en in goede handen. De vaktermen vliegen hier en daar over tafel, maar ik besluit dat ik dat niet allemaal in een keer hoef te onthouden en zo wordt de rondleiding een leuke en inspirerende ervaring.

 

We sluiten af in de kantine en ik proef hier de no-nonsense, ‘gewoon lekker koffie drinken en je kopje zelf afwassen’ sfeer. Ook zie ik plekken waar je met je laptop neer kunt strijken als je toch iets wil meebeleven van deze ambachtelijke hotspot. Dan vraag ik nog even naar de cursussen houtbewerking, wat me zelf toch wel een goed begin lijkt. Er blijkt ruim aanbod te zijn: van een algemene basiscursus (met vervolg) tot vrij werken met hout. Ik stap geïnspireerd weer op mijn fiets en ben ook benieuwd naar wat er allemaal nog meer mogelijk is. Daar schrijf ik later meer over. Wordt vervolgd!

De HoutWerkPlaats

Stel je hebt het idee om in die ene hoek in huis een perfect passend kastje, zelf op maat te maken. Of een houten bankje die precies voor je woning of op het balkon past, zodat je daar ’s ochtend je koffie kunt drinken. Misschien maak je al jaren keukens als professioneel ondernemer of werk je aan bootbetimmering, maar kom je ruimte en de juiste houtbewerking-machines (zoals een formaatzaag of vlakbank) te kort.

Wat je idee of achtergrond ook is, in de houtwerkplaats van de Openbare WerkPlaats is er zeker plek voor het uitvoeren van jouw plannen. Er is maar liefst 500 vierkante meter aan werkruimte! Ben je voor het eerst, dan krijg je een uitgebreide rondleiding en uitleg over de machines. Daarna kun je zelfstandig aan de slag. Wel een fijn idee dat er altijd vakkundige begeleiders aanwezig zijn waar je al je vragen aan kunt stellen. En dat je makkelijk even kunt sparren met de andere klus-enthousiasten. Al zin om iets nieuws te maken? Lees dan hier vooral even verder over het ruime aanbod van de houtbewerkingsmachines die je bij de Openbare Werkplaats kunt gebruiken.

Ook is er veel aandacht om op een prettige, veilige en duurzame manier te kunnen werken. Zoveel mogelijk materialen die overblijven worden hergebruikt. Het grotere massieve afvalhout wordt bijvoorbeeld gebruikt om de houtkachel mee te stoken en zo de werkplaats wanneer nodig te verwarmen. Ook is er altijd toegang tot de kantine, waar je koffie en thee kunt zetten, kunt overleggen of napraten, lunchen en zelfs inspirerende artikelen door kunt lezen.

Voel je welkom om een kijkje te nemen op Cruquiusweg 78 in Amsterdam, zodat je zelf kunt zien en ervaren wat deze creatieve WerkPlaats voor jou kan betekenen! Eerst verder lezen? Hier vind je informatie over de werkplek prijzen en cursussen meubelmaken of houtbewerking.

Maak kennis met de Openbare WerkPlaats

De Openbare WerkPlaats is met zijn vele ambachtelijke gezichten een walhalla voor de doener: het is een plek waar je je eigen (kleine én grote) ideeën in de praktijk brengt. Met de hout-,metaal– en techniekafdelingen, inclusief bijbehorende professionele machines, zijn er voor iedereen met een idee of de ambitie (werk)plekken beschikbaar. Er zijn altijd vakkundige begeleiders aanwezig, waaronder eigenaren Remco van der Vecht en Stijn van den Ende, die deze creatieve en duurzame Werkplaats begonnen in 2012.

Ze wilden beiden een plek creëren waar “een verscheidenheid aan mensen samenkomt die inspirerende dingen maken, en de mogelijkheden krijgen om lekker te kunnen creërenen van alles te kunnen uitproberen.” Dat kan dus zowel als totale beginner, (zelfstandige) professional en voor iedereen die daar tussenin zit.

 

De Openbare Werkplaats biedt cursussen aan om kennis te maken met de machines, verschillende technieken en materialen. Denk aan houtbewerking, meubelmaken, metaalbewerken, lassen, smeden, motorfietsonderhoud en nog veel meer. Doe gek en leer glas in lood of leer klussen: van elektra tot loodgieten.

 

Wil je aan de slag met je eigen werk(stuk) dan kun je een werkplek huren om zelfstandig aan de slag te gaan. Dit kan al vanaf 30,- per dagdeel exclusief BTW. Je krijgt altijd eerst een rondleiding en uitleg over de machines, tekent de Huisregels en betaalt eenmalig €25,- inschrijfkosten.

 

Een aantal praktische voorbeelden waarvoor je terecht kunt bij de WerkPlaats:

  • Je bent zelfstandige, ZZPer, of hebt een bedrijf en je hebt een opdracht gekregen, maar niet de ruimte of de juiste machines. Je huurt een werkplek en kunt gebruik maken van de machines. Je kunt je werk ook tijdelijk opslaan.

 

  • Je hebt een eigen ontwerp gemaakt voor bijv. een houten kast en wilt alle onderdelen op maat zagen en bewerken. Je doet misschien eerst een cursus of gaat meteen zelf aan de slag en vraagt af en toe om hulp.

 

  • Wil je aan jouw eigen motor sleutelen? Dan kun je een werkplek huren en (begeleid) aan de slag gaan of eerst de cursus motorfietsonderhoud volgen.

 

  • Je zoekt een eigen vaste werkruimte en vindt het fijn om extra kennis en een uitgebreide werkplaats tot je beschikking te hebben. Je huurt zo’n werkruimte vanaf €700,- excl. btw. en elektra maar inclusief gebruik van de machines.

 

  • Je wilt met je bedrijf, afdeling of groep vrienden iets leuks doen? Wij bieden Teambouwen: een programma op maat waar je samen iets leert en maakt bij ons in de WerkPlaats.

 

In de Openbare werkplaats dragen we bij aan een duurzame manier van werken. We delen machines, hergebruiken spullen, repareren zo veel mogelijk en scheiden ons afval. Ook is het makkelijk kennismaken, leren en overleggen met andere creatieve doeners, in de WerkPlaats en onze kantine.

 

Kom een kijkje nemen aan de Cruquiusweg 78 in Amsterdam Oost, zodat je zelf kunt zien en ervaren wat deze creatieve WerkPlaats voor jou kan betekenen!

Zomersluiting 2018

Ook dit jaar is de Openbare WerkPlaats 2 weken gesloten tijdens de zomer en wel vanaf zaterdag 4 augustus t/m zaterdag 18 augustus. Dit jaar geen grote verhuizingen, maar gewoon even rust.

Impressie Open Dag OWP

Hierbij een korte impressie van onze open dag op 12 mei jongstleden: Klik hier.

Wij hebben 200 a 250 mensen geschat over de loop van de middag, een prima opkomst in onze ogen.

Bedankt voor alle enthousiaste reacties en de hulp om dit een succes te maken.

 

Open dag zaterdag 12 mei

De Openbare WerkPlaats is gegroeid en opent tijdens 24H Oost officieel opnieuw haar deuren op zaterdag 12 mei aanstaande in het naastgelegen pand aan de Cruquiusweg 78. Op deze middag kun je onze hout- metaal- en sleutelwerkplaats komen bekijken.
Je kan zelf aan de slag in verschillende workshops, zoals: lassen, smeden, houtdraaien en meubelstofferen (inschrijving alleen ter plaatse).

Je bent van harte welkom de 12e aan de Cruquiusweg 78 (achter de parkeerplaats van de Harbour Club) tussen 13 en 17 uur.

Wie werkt hier?

Wij hebben intussen meer dan 1000 gebruikers die in meer of mindere mate in de WerkPlaats aan de gang zijn (geweest). Hoog tijd om hen wat structureler een platform te bieden, want zij zijn natuurlijk de echte sterren. Het enige wat wij doen is faciliteren dat zij al die mooie dingen kunnen maken. Hier zullen er steeds meer zichzelf voorstellen.

Ben je gebruiker en wil je ook met je smoel in ons boek? vul dan dit formulier: Sjabloon smoelenboek OWP in en stuur het op naar info@openbarewerkplaats.nl.

 

Sluiting feestdagen voorjaar 2018

Zoals elk jaar zijn wij in 2018 ook op een aantal feestdagen dit voorjaar gesloten, namelijk:
-2e paasdag: maandag 2 april
-Koningsdag: vrijdag 27 april
-Hemelvaart: donderdag 10 mei
-2e pinksterdag: maandag 21 mei